Oplichting en beleggingsfraude
Als onderneming kan geld worden geleend van beleggers, om te investeren in projecten of beleggingen. Dit kan bijvoorbeeld met obligaties. Het geld wordt dan geïnvesteerd, om een rendement te behalen. Dit rendement kan dan worden gebruikt voor de onderneming, voor ondernemingskosten, salaris en winst. De beleggers krijgen van hun rendement en inleg terugbetaald. Een beleggingsmaatschappij werkt in zo verre niet veel anders dan een bank.
Maar soms loopt het mis, en worden beleggers niet terugbetaald. Dit kan komen door onverwachte tegenslagen, mismanagement (of zelfs onbehoorlijk bestuur), maar ook door bewuste misleiding of oplichting.
De vraag of van oplichting sprake is, hangt van veel feiten af. Welke infomatie is bijvoorbeeld verstrekt aan beleggers, mondeling en in een prospectus? Is deze informatie juist geweest? Zijn er bijvoorbeeld gelden daadwerkelijk geïnvesteerd in projecten en door wélke redenen zijn de investeringsprojecten niet geslaagd?
In processen-verbaal van de FIOD (Fiscale Informatie en Opsporings Dienst) wordt naar onze indruk regelmatig naar het doel toegeredeneerd. Een bedrijf is failliet gegaan, dús zijn toezeggingen niet nagekomen én is sprake van oplichting. Men zoekt dan naar enkele mededelingen (bedoeld als reclameuitingen) om dan te concluderen dat van misleiding van beleggers sprake is geweest. Dát is natuurlijk te kort door de bocht. Het is belangrijk in FIOD onderzoeken in een vroeg stadium de processen-verbaal te verkrijgen, zo mogelijk door een klaagschriftprocedure. Zo kan in een vroeg stadium de positie worden bepaald en worden voorkomen dat u als verdachte na lange tijd ineens een (sturend) proces-verbaal op de deurmat krijgt, met allerlei conclusies die na verloop van tijd lastig(er) zijn te weerleggen. U heeft ook het recht om getuigen te horen om uw onschuld aan te tonen.
Piramidespel en Ponzi fraude
Een piramidespel is een vorm van oplichting, waarbij het niet de bedoeling is daadwerkelijke rendementen te behalen (investeren), maar deze slechts aan beleggers te beloven. Het inleggeld wordt dan gebruikt om de rente van oudere beleggers te voldoen en (incidentieel) mensen terug te betalen. Op dit moment wordt de piramide steeds groter en op een gegeven moment stort de piramide als een kaartenhuis in elkaar. Met grote schade voor beleggers tot gevolg en grote vermogenswinsten voor bestuurders die doorgaans al is verdwenen. Ook kunnen beleggers zelf nieuwe klanten aan moeten brengen, de klassieke vorm van het piramidespel.
Zoals besproken is echter niet elk mislukt beleggingsproject een piramidespel en hangt dit af van de omstandigheden van het geval. Als fraude-advocaat beoordelen wij dit met u en bepalen vervolgens een verdedigingsstrategie in uw strafzaak.
Een piramidespel is verboden als oplichting, maar ook specifiek vermeld (verboden) in de Wet op de Kansspelen.
Onder het piramidespel wordt verstaan een gelegenheid waarbij deelnemers een goed afgeven of een verplichting aangaan teneinde daaruit een voordeel te verwerven dat geheel of ten dele afhankelijk is van de afgifte van een goed of het aangaan van een verplichting door latere deelnemers.
Ponzifraude houdt in dat hoge rendementen worden beloofd maar er niet daadwerkelijk wordt geïnvesteerd.
Als advocaat hebben wij ervaring met fraude-onderzoeken als het piramidespel (klik hier voor contact).
Faillissement en beleggingsfraude; aangifte door curato
Veelal is sprake van een faillissement. Na het faillissement wordt door de curator onderzoek gedaan en bij vermoedens van oplichting beleggingsfraude of faillissementsfraude, doet deze aangifte bij Justitie van fraude of oplichting. De FIOD (Fiscale Informatie en Opsporings Dienst) doet dan onder leiding van het functioneel parket (openbaar ministerie) onderzoek naar de oorzaken van het faillissement.
De curator krijgt daarvoor vaak budget toegewezen. Niet alleen wordt hij betaald (preferent) uit de boedel, hij kan ook in geval van verdenking van fraude een beroep doen op een fraude fonds bij justitie (Garantieregeling Curtatoren). Zo kan hij soms bijna ongelimiteerd budget krijgen voor een onderzoek naar ú als verdachte en kostbare deskundigen inschakelen. In de tussentijd wordt u financieel geblokkeerd en zie dan maar eens u te verdedigen. De curator krijgt ook meer en meer ruimte en bevoegdheden om zelf onderzoek naar faillissementsfraude te doen...
Advocaat bij beleggingsfraude
Als fraude-advocaat staan wij u direct bij en ondersteunen wij u bij uw politieverhoor over beleggingsfraude. Voor én tijdens het verhoor kunt u overleg met ons als advocaat hebben. Wij dwingen afgifte van de processtukken zo nodig af. Ook horen wij getuigen of deskundigen, zo nodig middels het voeren van een procedure voor budget daarvoor. Het is belangrijk niet zomaar een verklaring af te leggen zonder rechtsbijstand. Als u wordt verhoord heeft de FIOD al vaak lang onderzoek gedaan, soms ondersteund door een curator, en heeft u een enorme informatieachterstand. Een fout antwoord, wat u later niet kunt terugdraaien, is dan snel gegeven, ook al bent u onschuldig.
Wij bespreken eventuele onderzoekswensen, zoals het horen van getuigen met u, na bestudering van de processtukken. Ook kunnen wij vaak dan al een inschatting geven van de strafzaak en de risico's, zoals een te verwachten straf bii veroordeling voor beleggingsfraude.
Als u het formulier invult neemt mr. Sander Arts, ervaren fraudeadvocaat, vrijblijvend contact met u op
Inval bij beleggingsfraude en fiod-verhoor - doorzoeking woning & beslagleggingen
Als u wordt verdachte van beleggingsfraude wordt kunt u hiervan op de hoogte komen door een doorzoeking van woning of onderneming. Op dat moment van de 'actiedag' of 'instap', wat ingrijpend is, wordt uw woning of bedrijfspand doorzocht. Uw gehele administratie wordt meegenomen evenals mobiele telefoons en gegevensdragers (computers).
Hoe ingrijpend ook: Het is héél belangrijk op dit moment het hoofd koel te houden.
Leg géén inhoudelijkde verklaring over de zaak, ook niet op straat tegenover ambtenaren van politie, belastingdienst of de FIOD
Probeer op dit moment 'uw onschuld niet te bewijzen'. De FIOD is vaak al maandenlang met uw zaak bezig. Neem direct contact op met een strafrechtadvocaat om de situatie te bespreken. Vermijd inhoudelijke contacten met derden (telefonisch, mail) behoudens uw advocaat. Wij kunnen u dan als advocaat adviseren wat u het beste kunt doen en de vervolgstappen in uw strafzaak coördineren.
Als u het contactformulier invult neemt fraude advocaat en specialist mr. Sander Arts contact met u op!